Det lille honningleksikon
Forårshonning
Forårshonning er den første nektar bierne finder, så som erantis, krokus, tjørn, frugttræer, men den allerstørste kilde er alle de gule rapsmarker. Denne honning er meget lys. Det skyldes farverne i den pollen, som blomsterne har på det tidspunkt af året Honningen er meget mild og smager skønt på brød. Den kan også bruges i te, og som erstatning for sukker i madlavningen. Forårshonning har som oftest en stor sukkerandel og krystalliserer hurtigt. Derfor koldrører vi vores forårshonning, for den holder sig flydende/ cremet så længe som muligt



Sommerhonning
Sommerhonning høstes i juli -august måned. Honningen karakteriseres ved at være mørkere end forårshonning. Det skyldes farverne af den pollen som blomsterne har på det tidspunkt af året.
Lindehonning
Honning fra lindeblomsten er lys i farven. Den gule farve fra honningen fra lindeblomsten changerer over til grønne nuancer. Røres denne honning bliver den ofte lysere. Det er netop denne snert af grøn som honning-eksperten kan kende en honning fra lindeblomsten på. Netop denne svag grønlige farve er et kvalitetstegn og afspejler at det er i meget høj grad ren lindeblomst-honning. Honningen fra lindeblomsten kan ofte have en let mentol-smag. Honning fra lindeblomst har en fyldig aroma, og har en fyldig smag
Lindehonning indeholder mestendels honning-dug, men kan også indeholde nektar fra lindeblomsten. Jo større indholdet af honning-dug er – jo mere mørk bliver honningen i farven. Farven kan spænde fra en kraftig mørkegul til en mørk orange. Lindehonning er en kraftig honning med en rund smag og virker aldrig tung i smagen.


Presset honning
Presset honning fremstilles ved at presse honningen mekanisk ud af honningtavlerne i en presse – uden opvarmning. Ved slygningen slynges honningen ud af tavlerne. Ekempelvis forbliver pollen i honningtavlerne. Ved presningen til gengeld, forbliver flere af de naturlige bestanddele, såsom pollen og små partikler af voks, i den endelige honning. Derfor har presset honning en mere kompleks og intensiv smag, og en cremet konsistens, samt potentielt flere sundhedsmæssige fordele , fordi flere af honningens naturlige komponenter i honningen bevares.
Tavlehonning/ tavlehonning på glas
Tavlehonning på glas er en gourmet-specialitet – den mest oprindelige måde at spise honning på. Bierne har direkt bygget tavlerne i honningglasset. Honningen bliver ikke slynget eller presset. På denne måde bliver alle naturlige bestanddele i honningen, såsom pollen – også bivoks. Denne voks fra cellerne er ekstremt tynd og kan spises sammen med honningen. Bivoksen indeholde vigtige enzymer og fermenterede stoffer, som frigøres ved spisningen. Bivoksen indeholder også propolis, som har en antibiotisk, antiviral og antimykotisk virkning. Tavlehonning kan spises som flydende honning på brød, og det har en meget intensiv smag. Ved køb af tavlehonning sikrer man sig at honningen ægte og uforfalsket.


Lynghonning
Lynghonning er indsamlet fra hedens vilde flora, primært lyngblomster.
Honningen er høstet i august/september måned, den har en kraftig smag og har en blød smørbar konsistens. At fremstille lynghonning er meget arbejdsintensiv. Lynghonning har en meget intensiv smag – fra en let krydderet til distinkt pikant smag. Lynghonning krystalliserer med tiden ud og bliver hård. En rørt lynghonning beholder sin cremede konsistens i længere tid

